Amidst the stately Georgian properties of Forest Hill in Toronto, Ontario, Canada, stands a sq. home that’s a murals designed by architectural agency PARTISANS. Canvas House’s progressive design and sculptural facade set it aside, making it a noteworthy addition to Toronto’s architectural panorama. The 5,220-square-foot residence serves not solely as a house for its homeowners, however for his or her modern artwork assortment as nicely.

Canvas House is an instance of how structure can transcend conventional boundaries to grow to be a type of artwork itself. The residence’s facade, a monochromatic undulating brick enclosure, breaks from the traditional designs of its neighbors. The rhythmic floor extends outward to create an overhang above the doorway and recedes to permit pure mild by means of a skylight on the second flooring.

A building facade showcasing a textured, brick pattern with an inset window near the center. The upper part of the facade features a slight overhang. The background includes trees and part of a slanted roof.

A modern brick extension with an irregular pattern adjoins a traditional brick house. The extension features a large window, and both structures are surrounded by greenery.

The wave-like motion of the brick ebbs and flows, showcasing each natural varieties and pure patterns. When viewing from a distance, the outside takes on the looks of the rippling of a theater curtain, which supplies nod to the house owner’s historical past in theater manufacturing.

Close-up of a building facade featuring a unique, wavy, textured pattern made of light-colored bricks, with a large vertical window and part of a doorway visible.

A building façade made of beige stone blocks arranged in a geometric, stepped pattern.

Canvas House is a testomony to the probabilities of brick as a fabric, showcasing that the inflexible materials can be utilized to create mushy, natural patterns. The facade options an unmodulated floor created from a repeating part of 5 bricks, impressed by the early works of artist Larry Poons. The use of single-colored bricks with “individually improvised corbel variations” enhances the visible impression, demonstrating how conventional supplies can be utilized in modern and expressive methods. This strategy not solely captures the class of Georgian structure but in addition reinterprets it by means of a contemporary lens, emphasizing the flexibleness and aesthetic potential of brickwork.

Close-up of a beige brick wall featuring a repetitive pattern of protruding and recessed rectangular blocks, casting small shadows and creating a textural, geometric design.

A close-up view of a beige brick wall with a textured, undulating pattern.

Minimalist living room with a contemporary fireplace, light wooden floor, gray sofa, and a low-built wooden shelf.

Stepping inside Canvas House, one is instantly struck by the variations of sunshine and shadow, making a serene and contemplative environment. The natural curves of the outside proceed indoors, with gently curving partitions that circulate seamlessly into ceilings and fixtures. Architectural parts akin to door handles and handrails are carved instantly from the partitions, enhancing the sense of fluidity and cohesion all through the area.

A modern living room with a minimalist design, featuring a large geometric artwork above a built-in fireplace, a cushioned sectional sofa to the right, and a black pouf in the center.

A modern, white, sculptural ceiling light fixture hangs in a minimalist room with white walls and a curved, softly illuminated column.

A modern interior featuring a curved staircase with a lit handrail, light wood steps, and a large abstract painting on a white wall.

Thoughtful consideration went into the sunshine inside the inside areas highlighting the refined textures and varieties, including depth and dimension. This calculated design creates an ethereal, tranquil atmosphere that serves as the proper backdrop for the proprietor’s modern artwork assortment.

Minimalist wooden staircase with a curved handrail leading upstairs, framed by smooth walls and light wooden accents. A section of a curvilinear wooden structure is visible on the left side.

A minimalist interior featuring a wooden staircase with a sleek, curved white wall, under a skylight. The adjacent wall has built-in cabinets with smooth, handleless doors.

A wooden staircase with light brown steps and a matching handrail against a white wall. The handrail follows the curve of the stairway.

A close-up of a modern wooden door with a unique curved handle design, partially illuminated by sunlight. The adjacent brick wall is visible on the left side.

Minimalist interior with natural light streaming onto a smooth, light-colored wall and wooden floor. The space features clean architectural lines and a serene atmosphere.

A minimalist interior with white walls, wooden floors, and a staircase. Colorful abstract painting hangs on the right wall, and another neutral-toned painting is partially visible on the left.

A minimalist indoor staircase with white walls, featuring a large abstract painting with vibrant colors on a green background on the left wall, and a simpler, neutral-toned painting on the right wall.

A minimalist room features an abstract painting on the wall, a beige cushioned bench with a built-in mirror on the right, and a neutral-colored rug on a wooden floor.

A modern room with a black leather lounge chair and matching ottoman by a window, with tall white walls and a piece of abstract art hanging above.

Modern brick building facade with a textured pattern, recessed wooden door, concrete steps and a bench labeled with the number 27. Adjacent building partially visible.

A modern two-story house with a unique textured facade and large window, adjacent to a traditional brick home, surrounded by trees.

Modern two-story brick house with a unique textured facade, featuring a large illuminated window on the upper floor and a garage on the right. The house is flanked by two other buildings.

A doodle of two houses and a house-shaped picture frame on a newspaper page.

Concept drawing of Canvas, which was impressed by the house owner’s love of assortment artwork, with the facade performing as a canvas.

Photography by Younes Bounhar.

Caroline Williamson is Editor-in-Chief of Design Milk. She has a BFA in images from SCAD and may normally be discovered looking for classic wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or remodeling playlists on Spotify.

Source link